Aki Parhamaa & Anders Vacklin - Sensored Reality: Beta

Sci-fi, dystopia, nuortenkirjallisuus, tieteiskirjallisuus, suomalainen nuortenkirjallisuus

Ilmestynyt vuonna 2018 (kustannusosakeyhtiö Tammi)

Sarja: Sensored Reality, #1




"Tervetuloa vuoteen 2117. Ilmastonmuutos ja merenpinnan kohoaminen ovat todellisuutta. Mereen vajonneesta Helsingistä, Pohjolan Venetsiasta, on tullut peliteollisuuden mekka ja videopelaamisesta elämäntapa.

Kun 16-vuotiaan Bugin isä yllättäen menehtyy, hän joutuu muuttamaan Meri-Tokiosta äitinsä vanhaan kotikaupunkiin Helsingin kaupunkisaareen. Kapinallinen ja itsepäinen tyttö viettäisi päivät mieluummin pelikonsolillaan kuin uudessa koulussa, jossa kaikki menee pieleen ensi hetkestä alkaen. Bugin elämä muuttuu, kun animoitu videopeli-lohikäärme kutsuu hänet betatestaajaksi keskiajan Japaniin sijoittuvaan ninjapeliin."

- takakannen kertomaa, Tammi

Kirjan kansikuvaSensored Reality-trilogian ensimmäisessä osassa päähenkilö Bug huomaa ottaneensa valtavan riskin tutustuessaan uuteen pelaamismalliin, jonka pelikonsolina toimii päälle puettava puku: pukuun kiinnitetyt sensorit saavat pelin tuntumaan aidolta, pelaaja pystyy muunmuassa tuntemaan, haistamaan ja maistamaan pelin maailman. 

Arvioni: 

Suhtauduin tähän kirjaan aikalailla epäillen, mutta sen uutuus viehätti ja päätin hetken epäröityäni lähteä kirjastosta kotiin se kainalossani. Beta ylitti kaikki odotukseni loistavalla tavalla, ja näytti minulle, että kotimaisen nuortenkirjallisuuden kentällä ei tapahdu ihmeitä pelkästään fantasian sarakkeella.

Kirjan kerronta on miellyttävää ja sujuvaa, vaikkei poikkeakaan paljon aikaisemmin lukemistani dystopioista. Tarinaltaan Beta on kuitenkin varsin erottuvainen: se yhdistelee sekä tulevaisuuden hyviä että huonoja puolia, eikä sen maailma ole
yhtä luotaantyöntävä kuin esimerkiksi Suzanne Collinsin Nälkäpeli-trilogiassa tai Veronica Rothin Outolinnussa.

Hahmot, kirjassa kuvattava teknologian kehitys ja ajatus mereen vajonneesta Helsingistä ovat yllättävän uskottavia. Päähenkilö Bug tuntui aluksi hieman ärsyttävältä, sillä kerronta eteni melko pitkälti hänen peli-innostuksensa ja kömpelyytensä kautta. Kirja on ensimmäisiltä sivuilta asti hyvin selkeä, ja onneksi Bugista paljastuu tarinan myötä uusia, syvällisempiä puolia.

Uppouduin tarinaan niin täysillä, etten osannut ollenkaan odottaa lopun hyytävän jännittäviä tapahtumia. Kirja olisi ollut mainio ilman lopun toimintaakin, mutta jännitys teki siitä vielä tuplasti paremman. 

Betaa on loppujen lopuksi melko vaikea suositella. Kerrontansa puolesta se sopii enemmän ikäryhmälleen, mutta sen parissa viihtyy vanhempikin lukija. Täydellinen kaikille sci-fin, dystopian ja pelien ystäville, mutta suosittelen tätä mutkattomasti kaikille.

Arvosanani numeroina: 5/5 

Kommentit