Dorothy Hearst - Suden lupaus

Nuorten/aikuistenfantasia, sudet, historia, eläinfantasia

Englanninkielinen alkuteos 2008, The Promise of the Wolves (suomentanut Anu Niroma, 2009, WSOY)

Sarja: The Wolf Chronicles #1


"Pysy erossa ihmisistä.
Älä koskaan tapa ihmistä ilman syytä.
Pariudu vain Laakson susien kanssa.

Näin kuuluu Laajalaakson susien lupaus. Kunnes nuori susinaaras Kaala uskaltaa rikkoa sääntöjä."

- takakannen kertomaa, WSOY


Suden lupaus on tarina suden ja ihmisen liiton muodostumisesta, fantasian näkökulmasta. Päähenkilönä on nuori Kaala, jonka näkökulmassa tarina tapahtuu. Kaalan emo on tehnyt kohtalokkaan virheen: saanut pentuja Laajalaakson ulkopuolisen uroksen kanssa. Kaala jätetään henkiin ainoana pentueestaan, mutta hänen paikkansa laumassa ei ole vakaa. Kaiken lisäksi häntä houkuttelevat susien metsästysmaille asettuneet ihmiset, joiden luokse hän tuntee kummallista kaipuuta. Kun Laajalaakson tulevaisuus alkaa äkisti näyttää synkältä, Kaala päättää tehdä vaikean valinnan ja raivata tiensä suden lupauksen taakse kätkeytyvän valheen luo.

Arvioni:

Suden lupaus oli lumoavan kauniisti kirjoitettu tarina, joka vangitsi minut heti ensimmäisiltä sivuilta lähtien. Hahmot ovat kiinnostavia ja pitävät tarinaa yllä, eikä yksikään heistä jää vähäulotteiseksi. Mikä parasta, päähenkilösusi Kaala kertoo tarinaa minä-muodossa, mikä sai minut kiintymään häneen syvästi tarinan aikana. Hearst on myös selkeästi panostanut tarinansa uskottavuuteen, sillä susien käyttäytyminen ja muinaisen luonnon villeys näkyvät vaivihkaa tekstin taustalla, ja saavat lukijan vaivattomasti samaistumaan tarinaan.

Juoni on loistava, mutta jumitti paikoin kirjan keskivaiheilla. Lopussa tapahtumia on paljon, eikä osa niistä avautunut minulle. Selvisi, että Suden lupaus on The Wolf Chronicles-trilogian avausosa, ja että sitä seuraavia kirjoja ei ole suomennettu. Luulenpa, että tulen lukemaan seuraavat osat englanniksi, sillä vaikka minulla ei ole aavistustakaan siitä, mitä niissä voi enää tapahtua, palaan mielelläni Kaalan seuraan. Mielestäni Suden lupaus toimii kuitenkin yksittäisenä kirjana vallan mainiosti.  

Arvosanani numeroina: 4,5/5

Kommentit