Elina Rouhiainen - Susiraja: Kesytön

Nuortenkirjallisuus, ihmissudet, romantiikka, suomalainen nuortenkirjallisuus, urbaani fantasia

Ilmestynyt vuonna 2012, (kustannusosakeyhtiö Tammi)

Sarja: Susiraja, #1



"Raisa Oja on 17-vuotias Kallion kasvatti ja kunnianhimoinen taiteilijanalku, jonka elämä sortuu kun hänen äitinsä kuolee yllättäen. Rakas Helsinki jää taakse, kun Raisa lähetetään asumaan keskelle Kainuun korpea. Hukkavaaran erikoisessa kylässä hänen ainoana toiveenaan on selvittää miksi hänen äitinsä on pitänyt menneisyytensä salassa."

- takakannen kertomaa, Tammi

Kirjan kansikuvaRaisa Oja päätyy äitinsä traagisen kuoleman seurauksena ainoan elossaolevan sukulaisensa, enonsa Jaskan luo Hukkavaaran kylään. Jo ensimmäisenä päivänä uudessa lukiossa Raisa huomaa vilkuilevansa jatkuvasti luokkansa kaikkien mielestä komeinta poikaa, Mikaelia. Pian Raisa huomaa, että myös Mikaelin katse hakeutuu yhä enemmän hänen suuntaansa.

Susiraja-sarjan teemana on koukuttava romanssi paranormaalein lisäyksin, kun Raisa pääsee omaa taustaansa koskevien, tarkkaan kätkettyen salaisuuksien jäljille.

Arvioni:

Kesyttömään, neliosaisen sarjan ensimmäiseen osaan ja Elina Rouhiaisen esikoisteokseen, törmäsin oikeastaan aivan sattumalta. Itselläni ne hetket, jolloin vain selailen Google Play e-kirjastoa mitään tiettyä etsimättä, ovat tavallista ja viihdyttävää ajanviettoa. Kesyttömän mystinen kansi erottui houkuttelevana lastenkirjojen värikirjon joukosta, ja niin päädyin lukemaan sen näytteen. Tarina tempaisi minut mukaansa ensimmäisestä lauseesta lähtien, joten minun täytyi heti päästä kirjastolle noutamaan kirja ja asettua heti lukemaan. Mukava asento osoittautui tarpeelliseksi, sillä luin kirjan loppuun yhtä soittoa, se yksinkertaisesti koukutti niin, ettei sitä voinut laskea käsistä.

Minulla on ollut valtavasti ennakkoluuloja suomalaista nuortenkirjallisuutta, eritoten fantasiaa, kohtaan. Rouhiainen näyttää suoraan, mihin suomalaiset kirjailijat pystyvät. Kuten olen jossain nähnyt mainittaneen, Susiraja on jotain ainutlaatuista, joka yltää leikiten kansainväliselle tasolle. 

Juoni ei jumittanut lainkaan, ja kirjaa oli aivan ihanaa lukea. Teksti on älykästä ja huolellista, lauseet eivät toista itseään ja sanoja käytetään fiksusti. Tyyli on niin omaperäinen, että siitä on vaikea olla pitämättä. 

Kesyttömässä kulmiani kurtisti sen samankaltaisuus joidenkin muiden paranormaalin romantiikan helmien kanssa. Huomasin viitteitä esimerkiksi Stephenie Meyerin Twilight-sarjaan, ja jotkut kohdat muistuttivat Maggie Stiefvaterin Väristys-trilogiasta. Omasta mielestäni Kesytön kuitenkin ylittää edellä mainitut melko rajusti. Parasta siinä oli Twilightiin ja Väristykseen verrattuna se, ettei siinä mässäillä yliluonnollisuudella, vaan keskitytään kuvailemaan paljon tarinan sujuvuuden kannalta olennaisempia asioita.

Tämä kirja on täydellinen kaikille fantasian ja romantiikan ystäville. Suosittelen, ehdottomasti.

Arvosanani numeroina: 4+/5 

Kommentit