Elina Rouhiainen - Susiraja: Uhanalainen

Nuortenkirjallisuus, ihmissudet, paranormaali romantiikka, urbaani fantasia, suomalainen nuortenkirjallisuus

Ilmestynyt vuonna 2013 (kustannusosakeyhtiö Tammi)

Sarja: Susiraja, #2



"Kallion kasvatti Raisa ei Kainuun korven Hukkavaaraan muuttaessaan osannut aavistaa, miten paljon hänen maailmansa muuttuisi. Paettuaan susirajan vaaroilta takaisin Helsinkiin Raisa on yrittänyt keskittyä kaiken tapahtuneen unohtamiseen. Mutta suuri rakkaus, Mikael, ei ole niin vain unohdettavissa. Eikä Hukkavaara ole vielä paljastanut läheskään kaikkia salaisuuksiaan."

- takakannen kertomaa, Tammi

Kirjan kansikuvaRaisa Oja on onnistunut viettämään onnellista elämää ystävänsä Nikon kanssa Helsingissä, Hukkavaaran tapahtumista huolimatta. Eräänä yönä, rattoisan klubi-illan jälkeen, hän kuitenkin löytää ihastuksensa Mikaelin istumasta kotitalonsa rappusilla. Selviää, että Hukkavaaran laumaa on kohdannut vallankumous ja Mikaelin vanhemmat, laumanjohtajapari, ovat kadonneet kuin tuhka tuuleen. Niinpä Raisa joutuu palaamaan takaisin Hukkavaaraan, kenties pelastamaan Suomen ainoan ihmissusilauman tuholta.

Arvioni: 

Suuren menestyksen saavuttaneen Susiraja-sarjan toisesta osasta pidin, jos mahdollista, vielä enemmän kuin edellisestä. Usein valitellaan, etteivät sarjojen jatko-osat suinkaan ole yhtä hyviä kuin aloitus, mutta Susirajan kohdalla tämä ei todellakaan pidä paikkaansa.

Tarina on yhtä koukuttava kuin Kesyttömän, mutta se on edeltäjäänsä sopivasti synkempi. Omasta mielestäni Uhanalainen täytti juuri ne kriteerit, joita jatko-osalta vaaditaan.

Raisan ja Mikaelin välinen kiusallinen tunnelma pääsi vähän häiritsemään, mutta enimmäkseen se suretti. Hahmot olivat kypsyneet huomattavasti edelliseen osaan nähden, mutta samalla ne olivat kadottaneet suoraviivaisuutensa. Olisin toivonut, että Raisa ja Mikael puhuisivat asiat selville suoraan, mutta he kiertelivätkin niitä lähes koko kirjan ajan.

Tässä vaiheessa Susiraja-sarjaa alan jo toden teolla pitää Rouhiaisen sujuvasta kerronnasta. Odotan innolla, mitä seuraavat osa voivat minulle tarjota. Vaikken itse ole mikään romantiikan intohimoinen ystävä, pidän siitä, kuinka Susirajassa yhdistellään sekä kuumaa romanssia että urbaania fantasiaa juuri sopivasti, päästämättä kumpaakaan täysin niskan päälle. Nämä kaksi kulkevat sopuisasti käsi kädessä, ja toivoin samanlaista seuraavilta osilta. Voisin sanoa, että tällainen tarinankerronta on lähes ennenkuulumatonta - ja täydellistä.

Arvosanani numeroina: 4,5+/5

Kommentit