Rick Yancey - Viides aalto: Viimeinen tähti

Sci-fi, nuortenkirjallisuus, tieteiskirjallisuus

Englanninkielinen alkuteos 2016, The Fifth Wave: The Last Star (suomentanut Ulla Selkälä, 2016, WSOY)

Sarja: Viides aalto

Varoitus! Vähäisiä spoilereita trilogian edellisistä osista!

"Vihollisia ovat Toiset. Vihollisia olemme me.
 
Ne ovat Maan päällä, ne ovat avaruudessa, ne eivät ole missään. Ne haluavat anastaa maapallon, ne haluavat antaa sen meille. Ne tulivat tuhoamaan meidät, ne tulivat pelastamaan meidät."

- takakannen kertomaa, WSOY

Haka on saanut selville totuuden Toisista ja vaimentajista. Hän lähtee tiedottamaan tovereilleen petoksesta, joka johti heitä ja kaikkia maapallon seitsemää miljardia kuollutta harhaan. Toisaalla Zombi, Ben Parish, lähtee yhdessä Dumbon kanssa etsimään Hakaa ja Teekupposta. Neljännen päivän koittaessa voi olla Maan kannalta jo liian myöhäistä - mutta ei, mikäli se Cassie Sullivanista riippuu. Edessä on viimeinen taistelu ihmiskunnan kohtalosta.

Arvioni: 

Äärettömän meren jälkeen minun oli välittömästi pakko lähteä selvittämään, kuinka trilogiassa loppujen lopuksi käy. Viimeinen tähti toistaa harmikseni samaa, mitä jo sarjan avausosa teki: useita näkökulmia, ja niiden kautta sekavuutta. Välillä piti palata taaksepäin tarkistamaan, kenen kerrontavuorossa ollaan menossa.

Päätösosa kalpenee toki edeltäjänsä rinnalla, mutta ei kehnokaan ollut. Juoni estää lukijaa tylsistymästä kertaakaan kirjan aikana, vaikka samanlaisia yllätyksiä ei tapahdukaan kuin edellisessä kahdessa osassa. Cassien ja Evanin suhde jää hiukan auki, mutta rakkaus ei todellakaan ole tämän trilogian pääosassa, vaikka roihahtaa kohdassa jos toisessakin oikein kunnolla. Loppuratkaisu on mieluinen, mutta itse olin odottanut jotain traagisempaa enkä tätä samaa onnellinen-loppu-kaavaa.

Pidin Viimeisestä tähdestä, jos en yhtä paljon kuin Äärettömästä merestä, niin ainakin lähelle.

Arvosanani numeroina: 3/5

Kommentit