Nicola Yoon - Kaikki kaikessa

romantiikka, nuortenkirjallisuus

Englanninkielinen alkuteos Everything, everything 2015 (suomentanut Helene Bützow, 2017, kustannusosakeyhtiö Tammi)


"Ehkä kaikkea ei voi ennustaa, mutta jotakin voi. Kuten esimerkiksi sen, että olen rakastumassa Ollyyn. Ja siitä tulee varmasti katastrofi."

Madeline Whittier on kahdeksantoista, eikä hän ole koskaan käynyt ulkona. Hän nimittäin sairastaa harvinaista SCID-sairautta, jonka vuoksi hän joutuu hengenvaaraan pelkästään hengittämällä ulkoilmaa. Hänen valkeassa kodissaan sisään ja ulos kulkevat vain hänen äitinsä ja hoitajansa Carla. 

Sitten naapuriin muuttaa perhe, jonka poika, Olly, alkaa kiehtoa Madelinea. Olly ja Madeline näkevät toisensa ikkunasta, ja Madeline tajuaa, että eläminen on todellisuudessa jotain muutakin kuin pelkkää hengissä pysyttelemistä. 


Arvioni:

Kuten eivät monet muutkaan lukijat, en minäkään yleensä välitä elokuvasta ennen kirjaa. Kaikki kaikessa-romaanin tarinaan tutustuin kuitenkin ensimmäistä kertaa filmatisoituna, sillä se sattui matkakatselemiseksi lennollani Gran Canarialle. Pidin elokuvasta kovin. Loputekstit kertoivat, että se perustui kirjaan ja mielenkiintoni tätä teosta kohtaan heräsi.

Meni kuitenkin yllättävän kauan, ennen kuin sain kiskaistua itseni fantasian pyörteistä tämän kirjan pariin, sillä en juuri lue tämän kaltaista nuortenkirjallisuutta. Kaikki kaikessa oli kuitenkin mukavaa luettavaa. Teksti on soljuvaa ja tarina etenee miellyttävästi, joten ahmaisinkin tämän kirjan vajaassa puolessatoista päivässä.

Yllätyksiä romaani ei minulle tarjonnut, mutta siihen olen pelkästään tyytyväinen: kerrankin sekä alkuperäisteos ja elokuva ovat keskenään sopisan samanlaisia. Olin kuitenkin paikoitellen jopa helpottunut siitä, että olin nähnyt elokuvan ensin. Kirja nimittäin etenee toisinaan myös kuvien, kaavakkeiden, Madelinen muistilappujen, päiväkirjan ja ties minkä muun kautta. Uskon, että näin nopeasti luettavan kirjan kuin tämä parissa olisin ollut tapahtumista hieman pihalla. Joka tapauksessa elokuva helpotti kirjan maailman hahmottamista.

Kirjan hahmot ovat kerrassaan ihastuttavia. Pääsin jo ensimmäisen lauseen luettuani vaivattomasti Madelinen, "Maddyn," pään sisään. Ollyyn mielenkiintoisuutta tuo eniten hänen perhe-elämänsä ja taustansa alkoholisoituneen isän kanssa. Hän on ihanan vitsikäs, rauhallinen ja lempeä, ja minun oli helppo pitää hänestä. Juoni on hyvä, sekoitus tyypillisyyttä ja ennalta-arvaamattomuutta. Uskoisin, että ensimmäistä kertaa tarinaan tutustuvan saavan tästä kirjasta irti yllättävyyttä. 

Minusta tämän kirjan rakkausteema oli rakennettu hienosti. Rakkaus alkaa katseiden kohtaamisesta ja iltaisista sähköpostiviesteistä, ja sitten se jo roihuaakin. Muutosta tapahtuu vähitellen ja samalla itsestäänselvästi, niin että lukija tuskin pysyy nahoissaan huipennusta odotellessa. Arvostan tapaa, jolla Yoon kuvaa seksiä. Rauhallisesti, ei painottaen, vain täysin luonnollisena osana kirjoitusta. Tämä on itselleni niistä harvoista rakkautta pääaiheena käsittelevistä kirjoista, joita luin tympääntymättä tai törmäämättä kliseisiin ratkaisuihin tai tyhjänpäiväiseen jaaritteluun. 

Eli, tiivistettynä: lukemisen arvoinen, uskottava ja ajatuksia herättävä lukukokemus. Suosittelen ehdottomasti sekä elokuvaa että kirjaa!

Arvosanani numeroina: 4,5/5  


Kommentit