Kiera Cass - Ainoa

nuortenkirjallisuus, romantiikka, dystopia

Englanninkielinen alkuteos, 2014, The One (suomentanut Laura Haavisto, 2017,  Pen and Paper Publishing)

Sarja: Valinta #3

“On tullut aika kruunata voittaja.”

- takakannen kertomaa, Pen & Paper Publishing

Valintaan osallistui alun perin 35 tyttöä, ja lopulta se rajattiin kuuden tytön Eliittiin. Nyt mukana on enää neljä tyttöä: diiva Celeste, herttainen Kriss, suhteita omaava Elise ja… America, muodon vuoksi mukaan otettu, Viitonen, kansan suosiota menettävä - mutta tyttö, joka vei prinssi Maxonin sydämen.

Kilpailun lähetessä loppuaan America saa aihetta olla yhä epävarmempi Maxonin omistautumisesta hänelle. Hän ei ole vieläkään täysin päästänyt irti ensirakkaudestaan Aspenista, mutta kallistuu jyrkästi lempeän Maxonin puoleen. Rakkauden etsimisen ohella kapinalliset käyvät yhä vaarallisemmiksi ja uskaliaammiksi. He hyökkäilevät palatsiin kohtalokkainkin seurauksin, ja America saa huomata joutuvansa pelkäämään hänelle tärkeimpien ihmisten puolesta. Lopulta kaikki kärjistyy väkivaltaan - ja yhteen kohtalokkaaseen hetkeen, jonka seuraukset ovat särkeä American sydämen lopullisesti.


Arvioni:

Edelliset kaksi Valinta-sarjan kirjaa ovat olleet keskenään pääkaavaltaan melko samanlaisia: on suhdesolmuja, henkisiä kriisejä ja aina välillä kapinallisten hyökkäyksiä. Niiden perusteella Ainoan ensivaikutelma loi kirjasta kuvan, jonka kuvittelin selkeäksi: rakkaustarinan huipennus, kansan tyynnyttäminen ja onnellinen loppu. On totta, että Ainoa sisälsi nämä kolme. Niiden lisäksi se tarjosi kuitenkin vielä paljon, paljon enemmän.

Koko sarjan tarina on kehittynyt jokaisen kirjan myötä, ja sen mukana on kehittynyt myös päähenkilö America Singer. Osallistuessaan Valintaan America oli tyttö, joka tunsi vastahakoisuutta palatsin ylellisyyksiä kohtaan ja oli epävarma asemastaan muiden tyttöjen joukossa. Sitä hän on toki edelleenkin, mutta nyt hänellä on enemmän itsevarmuutta ja särmää kuin alussa. Maxonin isä, Illéan kuningas, jatkaa hänen kiristämistään, minkä mainitsin itselleni epätoivotuksi seikaksi tarinaan. Ainoaa lukiessani minusta tuntui kuitenkin siltä, että jokainen sen tapahtuma sopi siihen mutkitta. Kirja oli hyvin nopealukuinen ja kevyt kuten edeltäjänsäkin, mutta jokin siinä oli muuhun sarjaan nähden muuttunut. Sen juonen kulku oli saumattomampi, kapinallisten hyökkäykset eivät tuntuneet väkinäiseltä lisältä eikä American pitääkö Maxon minusta vai ei-pohdinta ollut enää niin puuduttavaa luettavaa. 

“Tietenkin sinä näet kauneutta sellaisessa, jota muut syyttäisivät päivän pilaamisesta.”

sivu 83

Ainoa on ehdottomasti Valinta-sarjan tähän mennessä paras kirja. Se on jännittävä, herkkä ja mukaansatempaava. Se herättää myös paljon enemmän tunteita kuin edelliset osat, etenkin lopussa minun teki mieli parkua Maxonin julmuuden, American ja kapinallisten hyökkäysten seurausten puolesta. Toisinaan havahduin siihen, miten ikävästi America todella teki Aspenille: jätti kaksi vuotta kestäneen seurustelun sikseen tavoitellakseen Illéan kruununprinssin sydäntä. America itse kuvataan kultaisena, mutta hänen kerrotaan myös potevan huonoa omaatuntoa Aspenin vuoksi. Ja mustasukkainen ja surullinen Aspen onkin, se on tullut ilmi kaikissa tähänastisissa kirjoissa. Hän kuitenkin rakastaa Americaa niin, ettei suutu tälle. Kirjassa vihjataan, että America kokee Maxonin seuran erilaiseksi kuin Aspenin koskaan. Ilmeisesti hänen tunteensa Maxonia kohtaan ovat rakastumisesta asti olleet paljon syvempiä ja aidompia, kuin Aspenin osakseen saamat koskaan.

“Minä rakastan sinua. Minun olisi pitänyt sanoa se sinulle jo kauan sitten.”

sivu 309

Jokainen Valinta-sarjan kirja Ainoaan saakka on ollut aste osana asteikkoa, jolla tarina on kehittynyt. Se huipentuu hienosti tässä Ainoassa, jossa lukijalle tarjoillaan jo paljon toiminnallisempaa ja dystopiakirjoissa tavanomaista meininkiä. Tämä on kyllä mitä mainioin päätös American ihastumista, etikettisääntöjä, iltapukuja ja kapinallisongelmia pursuavalle tarinalle. Seuraava kirja, Valinta-sarjan neljäs osa Perijätär jatkaakin kertomusta päähenkilönosassaan American ja Maxonin tytär Eadlyn. Ainoa on romaani, jota nopeammin en ole lukenut mitään aikoihin! Juuri tämän sarjan kirjojen “välipalamaisuuden” vuoksi aion kyllä tarttua Perijättäreen pikimmiten.

Arvosanani numeroina: 4/5

Kommentit