Anders Vacklin & Aki Parhamaa - Sensored Reality: Glitch

nuortenkirjallisuus, dystopia, sci-fi, tieteiskirjallisuus, suomalainen nuortenkirjallisuus

Ilmestynyt vuonna 2019 (kustannusosakeyhtiö Tammi)

Sarja: Sensored Reality #2


"Vain yksi voi olla viimeinen.

The Last Viking King.

Tervetuloa kokemaan Realdream Interactive Studiosin strategiapainotteinen RPG Battle Royale. Nyt vain yksi voi selvitytyä!"

- takakannen kertomaa, Tammi

16-vuotias Bug toivottaa vuoden 2118 tervetuulleeksi kirein mielin. Hän käy tarkistamassa äitinsä ennen katoamistaan jättämät koordinaatit päivittäin, mutta joka kerta se on turhaa. Ankara hypertalvi koettelee Helsingin kaupunkisaarta, mutta Bugin mieleen mahtuu vain selvittämättömiä mysteerejä.

Bug on nyt maailman kuuluisin videopelaaja, pelastettuaan yli miljoona pelaajaa turvallisuusasetuksien mentyä pois päältä Shadow Warriors II-pelissä. Hänen on määrä aloittaa opinnot mahtavassa videopeliakatemiassa, joka on kouluttanut monet maailman huipputason videopelaajista. Hän on haluton, sillä pelaaminen ei tunnu enää yhtä tutulta ninjapelin tapahtumien jälkeen, varsinkin kun selviää, että opiskelun yhteydessä pelataan viikinkiaikaan sijoittuvaa Battle Royalea...



Arvioni:

Ihastuin täysin Sensored Reality-trilogian ensimmäiseen osaan Betaan, joten olenkin odottanut Glitchiä kiihkeästi. Tämä kirja alkaa hyisissä talvitunnelmissa. Bug on levoton eivätkä Shadow Warriors II:n tapahtumat jätä häntä rauhaan.

Kehuin Bugia hyvin samaistuttavaksi ja hienosti luoduksi päähenkilöksi, ja sitä hän on edelleen. Tässä kirjassa hän on ottanut askeleen eteenpäin, sillä nyt hän on neuvokkuutensa lisäksi saanut olemukseensa myös ripauksen synkkyyttä ja monimutkaisuutta. En ollut tiennytkään, että kaipasin hänen minä-muotoista kerrontaansa ennen kuin palasin sen pariin jälleen Glitchin sivuilla.

Minusta tämä kirja ei kuitenkaan ihan yllä Betan tasolle. Trilogian ensimmäinen osa oli ihastuttava tulevaisuuteen sijoittuvine maailmoineen, mutta Glitchissä uuteen miljööhön sukeltamisen innostus ei enää tavoittanut minua. Kirjan juoni on poukkoileva, eivätkä kaikki kohdat tapahdu uskottavasti. Hämmennyin videopeliakatemian ankarasta painajaisviikosta, kaikesta Replica-höpötyksestä, xp-taivaspallosta... tuntui että lukijan ajattelu oli tässä kirjassa taka-alalla, kuin kirjoittajat olisivat kirjoittaneet aivan kirjoittamisintoa pirskahdellen. Juonessa on niin monta elementtiä, että niiden päät karkasivat jatkuvasti ulottuviltani.

Mitä tarinaan tulee, siitä kyllä pidin. Se oli jännittävä ja nopeatempoinen, eikä kirja tylsistyttänyt minua missään vaiheessa. Siinä oli mystinen tunnelma, joka kantoi loistavasti läpi koko romaanin. Mukana on paljon teknologiaan liittyvää sanastoa, kuten Betassakin, ehkä jopa enemmän. En ymmärtänyt kaikkia käsitteitä, josta tietenkin päästään taas yllä kirjoittamaani lukijan-ajattelu-kohtaan.

Glitchin toteutus olisi siis voinut olla parempi, mutta sanottava on, että tykkäsin kirjasta tosi paljon silti.

Arvosanani numeroina: 4/5












Kommentit